Relation till nya idéer

Ungefärlig lästid: 2-4 min. En användare till vårt idéhanteringssystem berättade om sin relation till nya idéer, att kläcka dem när det som mest behövs, och vikten av att planera för att bra idéer ska komma.

Att planera för att idéer ska komma kanske låter lite motsägelsefullt jämfört med att kläcka idéer på beställning. Men, Klara som personen heter, förväntar sig av sig själv att hon skall kunna komma med bra idéer. Det har hon ofta gjort tidigare. Men hon vet samtidigt att hon är relativt dålig på att komma på idéer med kniven mot strupen. Forskning visar också att positiva förväntningar på oss själva och andra gör att man till större grad kommer att presentera många bra idéer.

 

relation till nya idéer

När du minst anar det

För Klara kommer de bästa idéerna oftast när hon slappnar av. När hon tänker på något annat, gör något annat. Oftast kommer idéerna när hon kör bil, på vägen hem från jobbet.

I och med att Klara nu har insett detta, så förbereder hon sig innan hon sätter i nyckeln och trampat på pedalen. Kör hon själv så är det svårt att spara idéerna på block eller papper. Så hon förbereder sin telefon, klickar i så att inspelningsfunktionen är vald, så att hon enkelt kan spelar in sina idéer när dom kommer.

”Det är störande, jag vet att jag normalt sätt har många idéer och många idéer som är bra. Men det knyter sig i mötesrummet”

Relation till nya idéer – sämre på beställning

workshops och planeringsmöten burkar Klara ha svårt att komma på det där idéerna som får chefer och kollegor att säga ”wow”. Kanske beror det på att hennes kollegor är pratglada, för dominerande. Eller för att Klara får för mycket stimulans och då får svårt att tänka. Anledningarna kan vara många. Hur som helst, det viktiga för Klara är att hon har hittat sitt sätt för att ta tillvara på sina idéer. Så nu är hennes förhållande till idéer positivt. Det leder till att hon kan växa och bidra till sin egen och organisationens utveckling. Sen är det viktigt hur man presenterar sina idéer.

Har du kommit på hur du bäst kan fånga upp dina idéer?

Mer från InventiveBoard


Ekonomistyrning inom biomedicinsk forskning

Ungefärlig lästid: 6-8 min.  En studie undersökte ekonomistyrning inom biomedicinsk forskning.     Rigouröst underlag om biomedicinsk forskning och läkemedelsinnovation Studien bestod av 222 frågeformulär som returneras av senior vetenskaplig personal. Personal som arbetar vid akademiska sjukhus och större hälsoforskningsinstitut i Nederländerna och de viktigaste FoU-laboratorier…

Läs mer

Affärsmodellinnovation by Airbnb

Ungefärlig lästid: 6-8 min. Vi kommer gå igenom några specifika företags innovativa affärsmodeller i den här bloggen. I det här inlägget hamnar affärsmodellinnovation hos Airbnb under vårt stetoskop. För er som lyckas undkomma Airbnb framfart, kolla här eller en kort beskrivning här för att komma ikapp. Airbnb…

Läs mer