Att outsourca innovation

Ungefärlig lästid: 4-8 minuter. Att outsourca innovation kan vara en strategi för att bli innovativ. Vi visar varför man bör satsa på att skapa en egen innovationsförmåga.

 

Outsourca innovation?

Kan man inte outsourca innovationsarbetet till konkurrenterna och sedan köpa upp dem? Anta att ditt företag har väl uppskattade produkter ute på marknaden, de säljer och kunderna är nöjda. Din konkurrent börjar skifta sin produktportfölj med nya produkter. Konkurrenten börjar även vänder sig till en ny marknad, med nya behov, som nås på ett annat sätt. De tar inte era marknadsandelar, men växer så det knakar. De kanske har en innovation som gör det möjligt?

Outsourca innovation

 

Outsourca innovation till konkurrenten?

Istället för att vara en ”Follower” (som beskrivs i detta blogginlägg) och kopiera deras innovation, så genomför ni ett försök att köpa upp dem och lyckas! Istället för att spendera tid och pengar på att vårda och utveckla innovationsförmågan internt, så lutar ni er tillbaka och väntar på att kunna köpa upp de mest innovativa produkterna och/eller företagen. Visst funkar det? Och säkerligen händer det.

 

Förvärv (M&A) misslyckas ofta

Absolut, även om förvärv (M&A) blir lyckade ibland så misslyckas mellan 70-90% av alla uppköp. (källa: Clayton Christiansen i artikeln ”The new M&A Playbook på www.hbr.org). Andra studier kanske visar positivare siffror, eller ditt företag kanske har en specialist med outstanding track record. Oavsett, den tid och investering som ligger i att värna och utveckla den interna innovationsförmågan verkar slå strategin ”köp in innovation när innovation bevisar sig vara lönsam”. Intressant vore om man kunde ställa success rate på förvärv/uppköp (M&A) av innovation med innovationsförmågan internt. Dvs, vad ger bättre resultat; innovera själv eller köpa in innovation från extern part?

 

”På samma sätt som företag kan ha en M&A-förmåga, så kan de också ha en innovationsförmåga” Joakim Wahlberg, VD på InventiveBoard och forskare på Handelshögskolan i Göteborg.

Alternativkostnaden för att investera i en egen innovationsförmåga är svårt att beräkna. Men givet att inga potentiella idéer genomfördes under tiden som du jämför med, så står ditt företag bättre förberett för framtida innovation.

 

Att ta med dig:

Investerar ditt företag i er innovationsförmåga vinner man följande: Företagets individer har lärt sig vilka idéer som inte funkade och varför. Medarbetarna och cheferna kan gå tillbaka till dokumentationen av idéerna. Sedan kan man se om idéerna bättre lämpar sig nu och har bättre tajming. Medarbetarna blir också mer motiverade, eftersom företaget satsat på dem, och motivationen är högre än om ingen insats gjort för att förbättra innovationsförmågan.

En intellektuell dialog om ”outsoucring innovation” (OBS! på Engelska):

Mer från InventiveBoard


Vad menas med innovation?

Uppskattad lästid: 1-2 minuter.  Vad är skillnaden mellan innovation, idé, uppfinning och förbättringsförslag? Vad menas med innovation?? De används ofta lite slarvigt, och beroende på vem man pratar med så passar olika ord bättre in. Innovation har i vissa kretsar nästan blivit en klyscha, ett modeord,…

Läs mer

Styrning av forskning och utveckling

Litteraturen om styrning av medarbetare inom forskning och utveckling (FoU) förespråkar starkt att man skall styra FoU-projekt på ett projekt-för-projekt basis. Denna litteratur antyder att projekten ska hanteras på olika sätt beroende på projektets egenskaper såsom risk, tvetydighet och att man saknar rutiner. Till skillnad…

Läs mer