Exempel på olika sorters innovation

Uppskattad lästid: 4-5 minuter. Denna bloggpost handlar om exempel på olika sorters innovation.

 

Exempel på olika sorters Innovation

Enligt många studier så är Sverige ett land att räkna med när det kommer till Innovation. Ska man tro många internationella rankningar så kan man mer än att hålla med. World Economic Forum (WEF) har rankat oss som top-of-the-class, så har även Innovation Capacity Index (Harvard) och Global Innovation Index (INSEAD) gjort. Så vad kan vara bättre än att ta några exempel på innovation här från Sverige? Vad är exempel på innovation, i praktiken?

Förhoppningsvis har du inte behövt använda skiftnyckeln när du köpt en Billy på IKEA? Och körde du hem i egen bil eller i en Sunfleet bil?

 

Exempel på olika sorters Innovation

Vi har nog alla vart på IKEA, och den innovation som de genomförde med platta paket har nog inte undgått någon? Ibland händer det att det är svårt att skruva ihop en bokhylla som Billy, och då behövs en skiftnyckel, som är en innovation daterad till 1891, då Johan Petter Johansson fick patent för sin uppfinning. Sunfleet gör det möjligt att nyttja bil, när det passar. Här går vi nu igenom dessa tre exempel på sortering eller kategorisering av innovation:

 

Skiftnyckeln: Produktinnovation

”En skiftnyckel är en ställbar blocknyckel, ett verktyg som används för att dra åt eller lossa muttrar eller skruvar med kantigt huvud.” (https://sv.wikipedia.org/wiki/Skiftnyckel )Den moderna skiftnyckelns uppfinnare är Johan Petter Johansson. Behovet till produkten smög sig på under industrialismen då allt fler muttrar och bultar fick olika storlekar. Idén föddes nog av praktiska skäl, att det blev för krångligt att skruva. Att skiftnyckeln har accepteras av kunden, och att folk värdesätter och betalar för den är det inga tvivel om. Fabriken i Enköping har sålt långt mer än 100 miljoner skiftnycklar. Ett klockrent exempel på innovation, ett framgångsrikt sådant!

 

IKEA: Processinnovation

Att låta kunden montera möbeln själv, dvs sälja platta paket, är ett exempel på innovation som stod ut. Det har IKEA tjänat mycket tid och pengar på, och många företag har nu börjat ta efter. Inte bara det att kunder kan köpa design-möbler till ett bra pris; forskning har också visat att när man bygger ihop sin egen möbel värderar man den högre jämfört med en möbel som var färdigmonterad. Det kallas ”The Ikea Effect” och myntades av Dan Ariely, Behavioral Economics professor, vilket i stora drag just handlar om att vi irrationellt övervärderar saker vi själva byggt/skapat jämfört med saker vi inte ansträngt oss för.

 

Sunfleet: Affärsmodellinnovation

Hur ofta står din bil oanvänd hemma på garageuppfarten, eller på parkeringen på jobbet? Äger du en bil så används den sällan hela tiden, dygnet runt. Det har SunFleet tagit fasta på. Att hyra bil är dock inget nytt, men det sätt som de gör det på är. Deras bilpool ger dig smidigt tillgång till bil på flera centrala platser i staden, utan fysiskt kontakt med biluthyraren. Man bokar och öppnar bilen med sin smartphone. Hyr den per timme, när du behöver en bil. Kunder betalar en månadsavgift och timpris när de nyttjar bilen. Ibland ger tekniskt utveckling möjligheten att leverera en traditionell tjänst på ett nytt sätt.

 

Att ta med dig:

1. Skiftnyckeln löste ett praktiskt problem. Vilka problem i vardagen har du?
2. Platta paket är inte bara effektivt leveranssätt, kunden håller dessa möbler högre än färdigmonterade möbler.
3. Att hyra ut på ett smidigt sätt kan vara bra business. Vad äger ditt företag som ni kan hyra ut?

 

Denna bloggpost har handlat om exempel på olika sorters innovation. Det finns olika sätt att sortera eller kategorisera innovation. Hur skulle en produkt-, process- eller affärsmodellinnovation påverka ert företag? Hur kan ni skapa innovation utifrån dessa perspektiv? Ta kontakt med oss så kan vi bolla idéer och tankar för just dig och ditt företag.

 

joakim@inventiveboard.com

Mer från InventiveBoard


Ekonomistyrning vid radikala innovationer

Ungefärlig lästid: 2-3 min. En studie undersökte ekonomistyrning vid radikala innovationer. Specifikt handlade studien om hur och varför olika typer av ekonomistyrning används: (1) i olika faser av radikala innovationsprojekt, och (2) i innovationsprojekt som visar olika grader av radikalitet. Fallstudier genomfördes avseende fyra innovationsprojekt (två…

Läs mer

Hur bör innovationers tidiga fas styras?

Ungefärlig lästid: 4-6 min. En studie undersökte ekonomistyrning i innovationers tidiga fas, och hur användning av styrmedel är relaterade till strategisk förnyelse (som tecken på innovation). Grunden för framgångsrik utveckling av nya produkter skapas redan i innovationers tidiga fas. Det innefattar här de aktiviteter som sker innan ett formellt…

Läs mer