Idéer är inget, genomförandet är allt!

Uppskattad lästid: 3-4 minuter.

 

Ideer är inget

Men, du menar väl inte att kassa idéer kan vara så bra att det går att tjäna pengar på dem? Jo, det menar jag. Och Yo ska hjälpa mig att övertyga dig. Idéer är inget:

 

Appen Yo – idéer är inget:

Appen Yo fick 1,5 miljoner dollar i investering, med en dåvarande värdering på 10 miljoner dollar, innan de till slut likviderade bolaget och gick hem. Men de lyckades fortfarande skapa ett buzz (framförallt i USA i teknik-, media- och entreprenörskretsar). Och just det, med mobilappen, fanns till iPhone och Android, kunde man bara skicka ”Yo” till varandra. Det var en meddelande-app, såsom Whatsapp och Facebook Messenger, men appen tillät bara att skicka bokstaven ”Y” och bokstaven ”O” tillsammans i ett meddelande.

 

Genomförande är allt

Tänk dig att du vaknar upp och vill skicka din syster ”grattis på födelsedagen”, men du nöjer dig med att skicka ”yo”. Du blir sen till möte och vill meddela detta, men nöjer dig med ett ”yo”. Du går ut på en after work och vill att kollegorna ska komma, men du nöjer dig att skicka ett ”yo”. Jag ska väl erkänna att jag inte tyckte det var en särskilt bra idé, men genomförande kan man inte klaga på, eller hur?

 

2 miljoner aktiva användare

De hade mer än 2 miljoner aktiva användare, och över 2000 utvecklare (http://techcrunch.com/2014/08/12/yo-grows-up/ ) hade påbörjat att programmera med hjälp av deras API (Application Programming Interface). Om du gillar appen Yo, så försöker jag med Pet Rock, en sten som folk uppfattade och uppskattade som ett husdjur: https://en.wikipedia.org/wiki/Pet_Rock så har jag väl argumenterar färdigt att idéer är inget?

4. Ideer är inget

För att nyansera lite så måste jag inflika att det säkerligen finns många idéer som varit väldigt bra, och som via relativt dåligt genomförande ändå blivit framgångsrika. Men de flesta idéer stannar nog i ens huvud, eller i ens mentala skrivbordslåda (för inte orkar man skriva ner dem), håller du inte med? Det viktiga tror jag är att prata om sin idé, berätta den för kollegor och via interaktion och samarbete förfina den tills den är värd att ta ett beslut om, genomföra eller inte?

 

Att ta med dig:

Har du inte några idéer just nu, men vill genomföra en, kolla här:

  1. http://www.freeideas.co/ som är ett community där folk delar idéer
  2. www.foretagande.se/gatisideer – där konkreta idéer finns för att starta upp en nytt företag eller affärsområde

 

Ps. Nästa gång kommer vi gå igenom hur du med dina idéer (eller dom du hittat/fått) kan pitcha in dem internt på ditt företag.

// Jimmy Antonsson
Business Development Manager
jimmy@inventiveboard.com

Mer från InventiveBoard


Innovationsinriktad kultur i den offentliga sektorn

Uppskattad lästid: 1-2 minuter   Leder självständighet för chefer och resultatstyrning till innovation? En studie undersökte effekten av specifik New Public Management (NPM)-relaterade egenskaper för att förklara innovationsinriktad kultur i organisationer inom den offentliga sektorn. Enligt NPN doktrin, kommer en ökad autonomi i kombination med resultatstyrning…

Läs mer

Belöningsstrukturer hos produktutvecklingsteam

En studie undersökte effekten av belöningsstrukturer på prestation hos tvärfunktionella produktutvecklingsteam/grupper. Chefer och ledare kan dra fyra slutsatser från resultaten i studien:  När det är lätt att utvärdera individuella prestationer i gruppen, kommer differentierade belöningar som är baserade på position/status i organisationen sannolikt att resultera…

Läs mer