Förhållande till nya idéer

Ungefärlig lästid: 1-2 min. En användare till vårt idéhanteringssystem berättade om sitt förhållande till nya idéer, att kläcka dem när det som mest behövs, och vikten av att planera för att bra idéer ska komma.

Att planera för att idéer ska komma kanske låter lite motsägelsefullt jämfört med att kläcka idéer på beställning. Men, Klara som personen heter, förväntar sig av sig själv att hon skall kunna komma med bra idéer. Det har hon ofta gjort tidigare, men hon vet samtidigt att hon är relativt dålig på att komma på idéer med kniven mot strupen. Forskning visar också att positiva förväntningar på oss själva och andra gör att man till större grad kommer att presentera många bra idéer.

Förhållande till nya idéer

När du minst anar det

För Klara kommer de bästa idéerna oftast när hon slappnar av. När hon tänker på något annat, gör något annat. Oftast kommer idéerna när hon kör bil, på vägen hem från jobbet.

I och med att Klara nu har insett detta, så förbereder hon sig innan hon sätter i nyckeln och trampat på pedalen. Kör hon själv så är det svårt att spara idéerna på block eller papper. Så hon förbereder sin telefon, klickar i så att inspelningsfunktionen är vald, så att hon enkelt kan spelar in sina idéer när dom kommer.

”Det är störande, jag vet att jag normalt sätt har många idéer och många idéer som är bra, men det knyter sig i mötesrummet”

Förhållande till nya idéer – sämre på beställning

På workshops och planeringsmöten burkar Klara ha svårt att komma på det där idéerna som får chefer och kollegor att säga ”wow”. Kanske beror det på att hennes kollegor är pratglada, för dominerande. Eller för att Klara får för mycket stimulans och då får svårt att tänka. Anledningarna kan vara många. Hur som helst, det viktiga för Klara är att hon har hittat sitt sätt för att ta tillvara på sina idéer, så nu är hennes förhållande till idéer positivt. Det leder till att hon kan växa och bidra till sin egen och organisationens utveckling. Sen är det viktigt hur man presenterar sina idéer.

Har du kommit på hur du bäst kan fånga upp dina idéer?

Mer från InventiveBoard


Att generera idéer för kontinuerlig innovation

En studie undersökte förmågan att generera idéer till innovationer i stora organisationer. Förmågan att generera idéer innefattar lednings- och organisatoriska processer för att stimulera, identifiera, välja och implementera idéer. För att undersöka hur denna förmåga manifesteras och används i företag, genomförde forskare fallstudier av fyra…

Läs mer

Innovation personas

Beräknad tidsåtgång: 1-2 minuter. Innovation handlar om människor. Det handlar om de roller medarbetare kan anta, de hattar medarbetarna sätter på sig, de Innovation personas medarbetarna intar.   Befolkningen är uppdelad – vem är du? Vissa av oss gillar nya saker, och andra är lite…

Läs mer