Affärsmodellinnovation by Airbnb

Ungefärlig lästid: 6-8 min

Vi kommer gå igenom några specifika företags innovativa affärsmodell i den här bloggen. I det här inlägget hamnar Airbnb under vårt stetoskop.

För er som lyckas undkomma Airbnb framfart, kolla här eller en kort beskrivning här för att komma ikapp. Airbnb anses vara en pionjär inom ”the sharing economy” och ”kollaborativ konsumtion”. De lyckades lösa problemet för många resenärer att hitta ett boende i den stad de ska spendera nätter – utan att äga några byggnader eller hotell. Varför de kallas att de är pionjärer inom ”the sharing economy” och ”kollaborativ konsumtion” beror på att de skapat ett sätt för uthyrare att hyra ut sin hem, eller del av sitt hem, när så det passar.

Tänk dig att du ska åka iväg på en weekend och måste hyra boende. Du betalar 1.000 kr natten, men samtidigt har du en resurs hemma i form av din bostad, som du inte nyttjar. Airbnb låter dig hyra ut din lägenhet när du tex ska iväg på en weekend så att du potentiellt finansierar din vistelse genom att hyra ut din egen bostad. Plus minus noll. En fin tanke? Det sker redan idag, över hela världen i över 190 länder.

Kostnader och intäkter

Genom att inte äga hotel eller boenden behöver Airbnb inte: investera i dyra fastighetskomplex hantera skatt och säkerhetsaspekter relaterat till fastigheter inte betala löpande kostnader för personal som ska ta hand om gäster och fastighet inte betala löpande för reparation och städning av rummen.

Affärsmodellinnovation

Airbnbs fundament är en peer-to-peer plattform, där uthyrare och resenärer kan träffas. Genom att skapa en användarvänlig upplevelse och genom att införa raring system för både uthyrare och gäster, så skapas trovärdighet och säkerhet i köpbesluten. I och med att rummen är vanliga människors hem, så blir priserna oftast lägre än hotellens. Uthyraren tjänar pengar på att hyra ut, gästen får betala ett bra pris för natten, och Airbnb tar en avgift för varje transaktion. Affärsmodellen är flexibel och skalbar för Airbnb och visar på en tydlig innovation i sin affärsmodell då de inte äger hotel eller boenden.

Andra användningsområden?

Denna peer-to-peer modell kan även lösa andra problem, vilket Airbnb har testat göra med middagsprogram. Skulle en motsvarighet till Airbnb kunna revolutionera er bransch med samma affärsmodellinnovation?

 

Affärsmodellinnovation Airbnb

Klicka på bilden för att förstora

 

Airbnb på 1 minut

Mer från InventiveBoard


Besynnerliga metoder för kreativitet

Under de senaste decennierna har den heliga Graalen för företag varit innovation. Chefer och ledare har fokuserat på innovation med all den iver deras utbildning har ingjutit i dem, med hjälp av en komplett uppsättning av beprövade managementmetoder. Problemet är att ingen av dessa metoder,…

Läs mer

Verksamhetsstyrning – en del av innovationsprocessen?

Forskning på temat företagens entreprenörskap har ökat stadigt under de senaste årtiondena, till stor del på grund av kopplingen mellan produkt-marknad och teknisk innovation (dvs. konsekvenserna av företagens entreprenörskapsaktiviteter) och företagets framgång. På samma sätt finns det empiriskt stöd för att verksamhetsstyrning (eller ekonomistyrning) är…

Läs mer